ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΛΑ ΙΟΛΑ

Δύο χρήσιμα ενημερωτικά video για την Βίλα Ιόλα


Πρόκειται για μια ρημαγμένη σήμερα Βίλα Ιόλα της Αγίας Παρασκευής, η οποία πρόσφατα αποφασίστηκε να αγοραστεί από τον τοπικό δήμο, με στόχο την αποκατάσταση και την ανάδειξή της σε μουσείο.
«Πρόκειται συνολικά για έναν ελεύθερο χώρο επτά στρεμμάτων, μέσα στον οποίο βρίσκεται και η βίλα του Ιόλα. Η απόφαση για την αγορά λήφθηκε αφενός διότι υπήρχε πάντα ο κίνδυνος ο χώρος να πωληθεί αλλού και να οικοδομηθεί και αφετέρου για να αναδείξουμε ένα σοβαρό πολιτιστικό μνημείο σε καλλιτεχνικό τοπόσημο για την πόλη», μας λέει ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, προσθέτοντας πως ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και επικοινωνία με αρκετές προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης προκειμένου να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα «τρέξει» το σχέδιο για τη δημιουργία του μουσείου.

Τι υπήρξε όμως στο παρελθόν αυτή η περίφημη Βίλα Ιόλα; Εδώ οι απόψεις διίστανται: για κάποιους ήταν το υπέροχο σπίτι που σχεδίασαν ο Πικιώνης και ο Τσαρούχης για τον φίλο τους Αλέξανδρο Ιόλα, πάμπλουτο έμπορο τέχνης και ιδιοκτήτη γκαλερί στη Νέα Υόρκη και όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ηταν ακόμη ο τόπος συνάντησης μεγάλων αστέρων και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Αντι Γουόρχολ, Πάμπλο Πικάσο, Τζόρτζιο Αρμάνι, Αριστοτέλης Ωνάσης, Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Παπανδρέου, Ειρήνη Παππά κ.ά.), καθώς και στέγη για μια τεράστιας αξίας συλλογή έργων τέχνης, τα οποία αφαιρέθηκαν ταχύτατα από τους κληρονόμους του Ιόλα αμέσως μετά τον θάνατό του. Για άλλους πάλι, που τη δεκαετία του ’80 του απέδιδαν τέτοιες κατηγορίες, η βίλα υπήρξε τόπος απόλυτης ασωτίας κι ακόμα «κρύπτη» για αρχαία αντικείμενα που είχαν μεταφερθεί εκεί με όχι και τόσο νόμιμες μεθόδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου